Dobré tipy

Sražená smetana ke šlehání

30.12.2016 21:15
Věděli jste, že když se vám při šlehání smetana srazí, můžete to ještě napravit? Smetanu dejte do hrnce na vařič a pomalu za stálého míchání zahřívejte, dokud se nevrátí do původního tekutého stavu.

Pařížská šlehačka

24.04.2016 13:18
Ingredience: 2 rostlinné šlehačky Cremefine (na šlehání!, existuje ještě na vaření) 1 lžíce cukru 2 lžíce kakaa   Ušleháme šlehačku s cukrem a kakaem (výhoda šlehačky Cremefine je v tom, že šleháme vše dohromady a máme hned Pařížskou šlehačku). Pokud neseženete šlehačky Cremefine, tak...

Cibulové chutney

24.04.2016 13:13
Ingredience: cukr krupice 250-300 g červená cibule 300 g bílá cibule 300 g rozinky 100 g červený vinný ocet 150 ml červené víno 150 ml mletý zázvor 2 lžičky česnek 2 stroužky skořice 1 špetka kari nebo kurkuma jablko 1 ks sůl pepř   Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, jablko...

Domácí majonéza

28.03.2016 18:57
Ingredience: žloutek 2 ks dobrý slunečnicový olej 150 ml pepř, sůl   Vaječné žloutky smíchejte se solí a pepřem. V míse začněte metlou šlehat a pomaličku přilévejte olej. Šlehejte, dokud vše nezhoustne v hustou majonézu.  Můžete potom dochutit najemno nakrájenou kyselou okurkou i se...

Jak správně vařit rýži

18.05.2015 13:16
Chcete mít výbornou rýži a neutrácet zbytečně za rýži ve varných sáčcích, která je stejně slepená a nedobrá? Kupujte obyčejnou rýži v sáčku. Jak na ní?   Ingredience: Hrnek proprané rýže (doporučuji rýži parboiled) 1 a půl hrnku vody Sůl Kousek másla Hřebíček Rýži odměříme v hrnku (250ml) a...

Domácí salko a pikao

13.04.2015 21:04
Ingredience: Salko: 600ml plnotučného mléka 200g cukru 40g másla   Pikao: 600ml plnotučného mléka 200g cukru 40g másla půl tabulky hořké čokolády s větším procentem kakaa 2 pol. lžíce kvalitního kakaa   Všechny ingredience přivedeme k varu, pak snížíme teplotu a vaříme cca 25 minut....

Nakládaný křen

14.12.2014 22:32
Ingredience: 30dkg tvrdého očištěného křenu 2dcl vody 1dcl olej extra virgine 1 polévková lžíce cukru 1 polévková lžíce octu 1/2 polévkové lžíce soli   Očištěný křen nakrájíme na kolečka a dáme ho na 24 hodin do připraveného nálevu ze všech ingrediencí. Potom vše jednoduše rozmixujeme.  

Medvědí česnek

06.04.2014 13:32
Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, které na jaře raší ve volné přírodě - v našich zeměpisných šířkách od konce března do poloviny května. Najít se dá na vlhkých stinných místech - sázkou na jistotu jsou lužní lesy (v okolí Liberce jsou spolehlivá místa v Kryštofově údolí)....

Bramborová kaše s mrkví

06.04.2014 13:26
Věděli jste, že když do bramborové kaše přidáte i mrkev, bude nejen krásně barevná, ale také chuťově zajímavější? Postup: Oloupeme brambory, nakrájíme a k nim do hrnce přidáme i 2 -3 nastrouhané a nakrájené kousky mrkve. Vaříme v osolené vodě 20 minut, slejeme a do ještě horkých brambor nalijeme...