Medvědí česnek

06.04.2014 13:32

Medvědí česnek je jedna z prvních rostlin, které na jaře raší ve volné přírodě - v našich zeměpisných šířkách od konce března do poloviny května. Najít se dá na vlhkých stinných místech - sázkou na jistotu jsou lužní lesy (v okolí Liberce jsou spolehlivá místa v Kryštofově údolí). Pokud si nejste jistí, přivoňte k listům, je typický svou štiplavou česnekovou vůní.

Navíc je doslova nabitý vitaminy a energií.

Zatímco u česneku kuchyňského se používají stroužky, u medvědího si kuchaři cení hlavně listů (použít se dá i květ či cibulka, ale onu jemnou a současně stále charakteristicky štiplavou chuť a vůni jídlu dodají právě listy).


Můžete je přidat do všeho, kam měl přijít česnek či pažitka, připravit z nich pesto či salát,  fantazii se meze nekladou.

 

Já mám to štěstí, že nám díky mé skvělé mamince roste přímo na zahrádce.

 

Jak připravit směs, kterou můžete přidávat k jídlům?

 

Postup:

 

Listy opláchněte, přidejte trochu olivového oleje a špetku soli. Vše rozmixujte a nachystejte do připravených uzavíratelných skleniček. V lednici Vám takto určitě nějakou dobu vydrží. Mimochodem toto je výborný základ jako pesto do těstovin - stačí přidat například piniové oříšky a trochu strouhaného parmezánu.