Cibulové chutney

24.04.2016 13:13

Ingredience:

cukr krupice 250-300 g

červená cibule 300 g

bílá cibule 300 g

rozinky 100 g

červený vinný ocet 150 ml

červené víno 150 ml

mletý zázvor 2 lžičky

česnek 2 stroužky

skořice 1 špetka

kari nebo kurkuma

jablko 1 ks

sůl

pepř

 

Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky. Nakrájené suroviny vložíme do kastrolu, zasypeme polovinou krupicového cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezačne lehce karamelizovat. Podlijeme trochou vody a dusíme, dokud cibule i jablka nezměknou (asi 10-15 minut), přilijeme ocet, červené víno, přidáme opláchnuté rozinky, mletý zázvor, prolisovaný česnek, koření, špetku skořicea zbylý cukr. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, když je čatní dostatečně husté, dochutíme solí.

Chutneyeho je celkem dost, pokud chcete menší množství, zkuste recept z poloviční dávky, nebo jej rozdělte do menších vysterilizovaných sklenic a zavařte.