Cibulové chutney
Ingredience:
cukr krupice 250-300 g
červená cibule 300 g
bílá cibule 300 g
rozinky 100 g
červený vinný ocet 150 ml
červené víno 150 ml
mletý zázvor 2 lžičky
česnek 2 stroužky
skořice 1 špetka
kari nebo kurkuma
jablko 1 ks
sůl
pepř
Cibule oloupeme, rozpůlíme a nakrájíme na plátky, jablko oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké měsíčky. Nakrájené suroviny vložíme do kastrolu, zasypeme polovinou krupicového cukru a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí a cibule nezačne lehce karamelizovat. Podlijeme trochou vody a dusíme, dokud cibule i jablka nezměknou (asi 10-15 minut), přilijeme ocet, červené víno, přidáme opláchnuté rozinky, mletý zázvor, prolisovaný česnek, koření, špetku skořicea zbylý cukr. Přivedeme k varu a za stálého míchání vaříme do zhoustnutí, když je čatní dostatečně husté, dochutíme solí.
Chutneyeho je celkem dost, pokud chcete menší množství, zkuste recept z poloviční dávky, nebo jej rozdělte do menších vysterilizovaných sklenic a zavařte.