Zeleninová paštika
Ingredience:
250 g vařené mrkve
2 velké vařené mrkve vcelku
2 vejce
120 ml šlehačky (33%)
sůl, pepř
250 g vařené brokolice
2 vejce
120 ml šlehačky
sůl, pepř, muškátový oříšek, tymián
Brokolici uvaříme ve slané vodě, vymixujeme se šlehačkou, přidáme vejce a koření (pepř, muškátový oříšek, tymián).
250 g uvařené mrkve (v osolené vodě) nakrájíme na kolečka a taktéž vymixujeme se šlehačkou a vejcem. Dochutíme pepřem.
Dvě velké vařené mrkve rozpůlíme podélně na dvě části.
Formu "srnčí hřbet" (11x22 cm) vyložíme papírem na pečení.
Dospod nalijeme mrkvové pyré. Na něj podélně vedle sebe opatrně položíme všechny čtyři půlky rozkrojených mrkví. Budou nám potom dělat uprostřed paštiky hezkou mozaiku. Přes ně nalijeme jako druhou vrstvu brokolicové pyré.
Pečeme asi hodinu na 180°C. Poté necháme vychladnout a dáme do ledničky vytuhnout aspoň na 6 hodin.
Určitě lze vymýšlet i jiné varianty, jako např. pyré z hrášku, dýně, řepy.. atd. Dobrou chuť!
.