Vepřová pečeně po staročesku
Ingredience:
400g vepřové pečeně
Staročeské koření na maso směs: sůl, pepř, paprika sladká, bobkový list mletý, majoránka, kmín, muškátový květ mletý, nové koření mleté, zázvor
1 lžička mletého kmínu
250g čerstvého zelí (hlávka)
150g žampionů
1 cibule
1 slepičí bujón
250ml horké vody
2 lžíce majoránky
Maso nakrájíme na malé kousky, přidáme staročeské koření (prodávají přímo směs), mletý kmín a smícháme. Necháme 30 minut odležet. Zelí nakrouháme, žampiony nakrájíme na plátky a cibuli na jemné proužky. Rozehřejem trochu oleje na pánvi, opečeme maso a odložíme na teplé místo. Do výpeku z masa přidáme další lžíci oleje a orestujeme cibuli a žampiony. Opečené opět vyjmeme z pánve a přidáme zelí. Přilijeme bujón předem rozmíchaný v horké vodě a chvíli dusíme, než zelí změkne. poté vrátíme do pánve maso, cibuli, žampiony a dochutíme majoránkou. vše ještě promícháme a prohřejeme.
Podáváme s brambory, bramboráčky či s pečivem.