Vanilková pana cotta
Ingredience:
balíček želatiny (čiré)
500ml smetany ke šlehání
20 g cukr moučka
20g vanilkový cukr
rostlinný olej
Na krém:
250ml mléka
4ks žloutků
100g cukru
10dl vaječného likéru
vanilkový lusk
V mísce rozmícháme želatinu s dvěma polévkovými lžícemi vody. Necháme 5 minut stát. Mezitím si vymažte formičky košíčků olejem.
Smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem krátce povaříme. Přidáme želatinu a vaříme ještě další dvě minuty. Hmotu nalijeme do formiček a necháme v lednici ztuhnout.
Krém: do misky dáme žloutky a cukr. Důkladně prošleháme. V kastrůlku zahřejeme mléko, ve kterém povaříme vanilku z vyškrábnutého lusku. Do žloutků nalijeme asi 1/3 teplého mléka, zašleháme a přilijeme ke zbytku mléka do kastrůlku. Přidáme vaječný likér a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí.
Pana cottu podáváme vychlazenou přelitou krémem a ozdobenou například lístkem máty či nastrouhanou čokoládou.
Tip: pokud se vám stane, jako mě napoprvé, že se krém srazí (je to příliš vysokou teplotou), rozmixujte ho tyčovým mixérem a vypadá opět krásně krémovitě.