Vanilková pana cotta

13.04.2015 21:38

Ingredience:

balíček želatiny (čiré)

500ml smetany ke šlehání

20 g cukr moučka

20g vanilkový cukr

rostlinný olej

 

Na krém:

250ml mléka

4ks žloutků

100g cukru

10dl vaječného likéru

vanilkový lusk

 

V mísce rozmícháme želatinu s dvěma polévkovými lžícemi vody. Necháme 5 minut stát. Mezitím si vymažte formičky košíčků olejem.

Smetanu s cukrem a vanilkovým cukrem krátce povaříme. Přidáme želatinu a vaříme ještě další dvě minuty. Hmotu nalijeme do formiček a necháme v lednici ztuhnout.

 

Krém: do misky dáme žloutky a cukr. Důkladně prošleháme. V kastrůlku zahřejeme mléko, ve kterém povaříme vanilku z vyškrábnutého lusku. Do žloutků nalijeme asi 1/3 teplého mléka, zašleháme a přilijeme ke zbytku mléka do kastrůlku. Přidáme vaječný likér a ve vodní lázni mícháme do zhoustnutí.

 

Pana cottu podáváme vychlazenou přelitou krémem a ozdobenou například lístkem máty či nastrouhanou čokoládou.

 

Tip: pokud se vám stane, jako mě napoprvé, že se krém srazí (je to příliš vysokou teplotou), rozmixujte ho tyčovým mixérem a vypadá opět krásně krémovitě.