Uzená hrášková polévka

11.04.2016 08:18

Ingredience:

uzený bůček 500 g

2 - 3 mrkve + 1 petržel

1 cibule

mražený hrášek 2 sáčky

3-4 stroužky česneku (dle chuti)

1 kelímek smetany na vaření

sůl

pepř

 

Na máslo dáme nadrobno nasekanou cibuli, když zesklovatí, přidáme česnek a několik minut smažíme. Potom přilijeme vodu, přidáme hrášek a uzené maso nakrájené jen na plátky, kořenovou zelenu nakrájenou na kolečka, sůl, pepř a vaříme, až hrášek změkne. Po změknutí hrášku vyndáme plátky uzeného (ve vodě nám spolu s kořenovou zeleninou udělali krásný voňavý uzený vývar) a polévku rozmixujeme, aby byla pěkně hladká, a přidáme smetanu. Uzené maso nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.

Můžeme podávat s houskovými krutony - housky nakrájíme na kostičky a osmažíme je na másle s olejem do křupava.