Uzená hrášková polévka
Ingredience:
uzený bůček 500 g
2 - 3 mrkve + 1 petržel
1 cibule
mražený hrášek 2 sáčky
3-4 stroužky česneku (dle chuti)
1 kelímek smetany na vaření
sůl
pepř
Na máslo dáme nadrobno nasekanou cibuli, když zesklovatí, přidáme česnek a několik minut smažíme. Potom přilijeme vodu, přidáme hrášek a uzené maso nakrájené jen na plátky, kořenovou zelenu nakrájenou na kolečka, sůl, pepř a vaříme, až hrášek změkne. Po změknutí hrášku vyndáme plátky uzeného (ve vodě nám spolu s kořenovou zeleninou udělali krásný voňavý uzený vývar) a polévku rozmixujeme, aby byla pěkně hladká, a přidáme smetanu. Uzené maso nakrájíme na kostičky a přidáme do polévky.
Můžeme podávat s houskovými krutony - housky nakrájíme na kostičky a osmažíme je na másle s olejem do křupava.