Tvarohové knedlíky

09.09.2015 23:21

Ingredience:

2 balení tvarohu (500g)

cca 500g hrubé mouky

půl dcl mléka

2 vejce

špetka soli

 

Všechny ingredience smícháme v míse, přendáme na pomoučněný vál (hrubá mouka) a vypracujeme v hutné těsto. Pokud je moc mokré, posypeme další hrstkou mouky a válíme (tento postup opakujeme dokud není těsto pěkně vláčné). Uválíme dlouhou šišku a krájíme cca centimetrové kousky. Každý kousek v ruce prsty roztáhneme na kulatou placičku (ne moc tenkou, aby se netrhala) a vložíme do ní ovoce - švestky, jablíčka, meruňky.. Švestky předtím raději vypeckuji a zkontroluji, jestli nejsou červavé. Placičku prsty přetáhneme přes ovoce a těsto spojíme. V troše mouky dlaní koulíme do kulatého knedlíčku.

Vaříme asi 5 - 8 minut v horké vroucí vodě. Knedlík by měl řádně uvařený, až vyplave nahoru.

 

Hotové knedlíky podáváme posypané strouhaným tvarohem, cukrem a rozpuštěným máslem. Místo tvarohu je výborná i kysaná smetana posypaná pro ozdobu kakaem.

 

Pokud nechcete vařit všechny knedlíky, přendejte je na tác, tak aby se vzájemně nedotýkaly (a nepřilepily k sobě) a nechte v mražáku zamrazit. Druhý den je už řádně zmrzlé nelepící můžete přendat do igelitového pytlíku a opět je vložit do mrazničky na časy sladkých choutek.. :-) 

Vařit je můžeme ve zmrzlém stavu - stačí opět hodit zmrzlé knedlíky do vroucí vody a vařit, dokud knedlíky nevyplavou nahoru.