Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí
Ingredience:
Těsto:
200g polohrubé mouky
200g hladké mouky
50g moučkového cukru
1X Vanilkový cukr
1 kostka droždí
1X žloutek
100ml oleje
300ml mléka
Špetka soli
2 lžíce rumu
Drobenka:
160g polohrubé mouky
1X Vanilkového cukru
180g cukru krupice
120g Másla - změklého
Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme.
Až nám droždí vzejde a udělá se kvásek, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Konzistence těsta bude úplně jiná, než na které jsme zvyklí u kynutého těsta. Těsto je řidší a po jeho promíchání ho hned přendáme na hlubší plech vymaštěný olejem. Namastíme si ruce a těsto rozprostřeme rovnoměrně po celém dně.
Na těsto nasypeme pokrájené švestky, které posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct na střední teplotu dozlatova.
Těsto můžeme před pečením potřít oslazeným tvarohem, švestky ochutit skořicí nebo trochou mletého máku...
Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho můžeme pocukrovat, ale v tomto receptu je drobenky větší množství než je obvyklé, takže koláč je sladký i bez cukrování.