Švestkový koláč s drobenkou bez kynutí

30.12.2016 21:09

Ingredience:

Těsto:

200g polohrubé mouky

200g hladké mouky       

50g moučkového cukru               

1X Vanilkový cukr           

1 kostka droždí                

1X žloutek         

100ml oleje       

300ml mléka     

Špetka soli         

2 lžíce rumu

 

Drobenka:

160g polohrubé mouky

1X Vanilkového cukru  

180g cukru krupice        

120g Másla - změklého

 

Do mísy dáme mouky, uprostřed uděláme důlek, rozdrobíme do něj droždí, které posypeme cukrem, přidáme trochu vlažného mléka a mírně promícháme.

Až nám droždí vzejde a udělá se kvásek, přidáme všechny ostatní ingredience a dobře promícháme. Konzistence těsta bude úplně jiná, než na které jsme zvyklí u kynutého těsta. Těsto je řidší a po jeho promíchání ho hned přendáme na hlubší plech vymaštěný olejem. Namastíme si ruce a těsto rozprostřeme rovnoměrně po celém dně.

 

Na těsto nasypeme pokrájené švestky, které posypeme drobenkou a dáme do předehřáté trouby péct na střední teplotu dozlatova.

Těsto můžeme před pečením potřít oslazeným tvarohem, švestky ochutit skořicí nebo trochou mletého máku...

Po upečení necháme koláč vychladnout a před podáváním ho můžeme pocukrovat, ale v tomto receptu je drobenky větší množství než je obvyklé, takže koláč je sladký i bez cukrování.