Slaný dýňový koláč

04.10.2014 20:31

Na těsto:

1 vejce

½ hrnku oleje

sůl, tymián

1/4 hrnku mléka

kypřící prášek do pečiva

500 g hladké mouky

 

Náplň:

dýně (oloupaná a nakrájená na plátky)

1 – 2 cibule

3 stroužky česneku

tymián, sůl

sýr Niva

olivový olej

 

Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto. To vtlačíme do vymazané dortové formy a prsty roztáhneme po dně i nahoru po stěnách.

 

Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na olivovém oleji, přidáme na plátky nakrájenou dýni, na drobno nakrájený česnek, hrstku tymiánu a sůl. Chvíli mícháme, pak přidáme trochu vody (ne moc, jen tak po dně pánve) a necháme pod poklicí chvíli dusit. Dýně nám tak po 10 minutách změkne. Odstavíme z vařiče a do teplé směsi zamícháme nadrobený sýr Niva –  krásně se rozpustí.

 

Vychladlou směs vsypeme do dortové formy na těsto. Pokud máte kraje těsta vytažené příliš nahoru, prstem je ztlačíme na úroveň náplně. Navrch nasypeme hrst nadrobno pokrájených (nahrubo umletých) vlašských ořechů.

 

Pečeme v troubě, dokud okraje koláče nezezlátnou.

 

Náplň můžeme vložit i na listové těsto a péci jako slaný štrúdl: