Slaný dýňový koláč
Na těsto:
1 vejce
½ hrnku oleje
sůl, tymián
1/4 hrnku mléka
kypřící prášek do pečiva
500 g hladké mouky
Náplň:
dýně (oloupaná a nakrájená na plátky)
1 – 2 cibule
3 stroužky česneku
tymián, sůl
sýr Niva
olivový olej
Všechny ingredience na těsto smícháme a vypracujeme těsto. To vtlačíme do vymazané dortové formy a prsty roztáhneme po dně i nahoru po stěnách.
Cibuli nakrájíme na kostičky a osmahneme na olivovém oleji, přidáme na plátky nakrájenou dýni, na drobno nakrájený česnek, hrstku tymiánu a sůl. Chvíli mícháme, pak přidáme trochu vody (ne moc, jen tak po dně pánve) a necháme pod poklicí chvíli dusit. Dýně nám tak po 10 minutách změkne. Odstavíme z vařiče a do teplé směsi zamícháme nadrobený sýr Niva – krásně se rozpustí.
Vychladlou směs vsypeme do dortové formy na těsto. Pokud máte kraje těsta vytažené příliš nahoru, prstem je ztlačíme na úroveň náplně. Navrch nasypeme hrst nadrobno pokrájených (nahrubo umletých) vlašských ořechů.
Pečeme v troubě, dokud okraje koláče nezezlátnou.
Náplň můžeme vložit i na listové těsto a péci jako slaný štrúdl: