Quiche s červenou řepou a karamelizovanou cibulí
Těsto:
150 g hladké mouky
120 g vychlazeného másla
špetka soli
3 lžíce ledové vody
Náplň:
2 cibule
1 lžíci cukru
1 lžíci medu
1 lžičku soli
50 g másla
3 červené řepy
150 g balkánského sýra (nebo Nivy)
čerstvý tymián
2 vejce
100 ml smetany
Máslo nakrájíme na malé kousky a smícháme s moukou a solí. Důležité je pracovat rychle. Vytvoří se nám suchá hrudková směs, ke které přidáme několik lžic vody a vypracujeme z těsta kouli, kterou zabalíme do folie a necháme ji hodinu odpočinout v lednici.
Těsto rozválíme a vyložíme s ním formu. Dno koláče propíchneme na několika místech vidličkou. Troubu si předehřejeme na 190 stupňů a těsto koláč si v ní cca 10 minut předpečeme.
Náplň:
Karamelizovanou cibuli připravíme tak, že na másle necháme zesklovatět cibuli nakrájenou na hrubo. Poté přidáme cukr, sůl a med a ještě několik minut opékáme do zlatova.
Řepu oloupeme, nastrouháme nahrubo a smícháme s kousky balkánského sýra, nebo nivy.
Na vychladlý korpus naneseme řepu s balkánským sýrem, na ní dáme karamelizovanou cibuli, a zalijeme směsí vajec a smetany. Posypeme tymiánem.
Potom ještě necháme dopéct, dokud nám povrch nezezlátne a nevytvoří krustičku.