Pečený hermelín v listovém těstě
Ingredience (pro 4 osoby):
Listové těsto
4x Hermelín
1 větší cibule
10 dkg slaniny
1 - 2 brambory (dle velikosti)
Brambor uvaříme ve slupce, oloupeme a necháme vychladnout. Potom nakrájíme na plátky. Cibulku se slaninou nakrájíme nadrobno a osmahneme na pánvi. Taktéž necháme vychladnout - teplé by nám trhalo těsto!
Hermelíny rozkrojíme podélně vejpůl.
Listové těsto vyválíme na velký plát, který rozdělíme na 4 stejné čtverce. Doprostřed každého čtvrce položíme spodní část Hermelínu, na něj navrstvíme část směsi cibulky a slaniny. Nato vyskládáme plátky vařených brambor a na ně opět druhou část cibulovo - slaninové směsi. Navrch položíme vrchní část Hermelínu.
Těsto nařízneme od krajů směrem doprostřed k Hermelínu ve tvaru hvězdy:
Jednotlivé proužky přeložíme přes Hermelín, čímž ho celý do těsta zabalíme.
Takto zabalené bochánky vyskládáme na pekáč a potřeme rozšlehaným vejcem:
Pečeme, dokud těsto krásně nezezlátne. Hermelín se uvnitř krásně rozteče a z trouby se bude linout vůně cibulky a slaniny.
Doporučuji jíst s prázdným žaludkem - výborné, ale velmi syté!