Nakládaný ořechový Hermelín
Ingredience:
hrst vlašských ořechů (+ trochu navíc na ozdobu)
tymián
2 stroužky česneku
rostlinný olej
sůl, pepř
4 hermelíny
150 g sýra s modrou plísní
Při loupání ořechů si nechám některé ty hezké půlky na ozdobu. Ostatní rozmixujeme s česnekem, trochou oleje, solí a pepřem na hrubé pesto.
Hermelíny podélně rozkrojíme a poté ještě přeřízneme na polovinu. Zevnitř potřeme všechny kousky ořechovým pestem, vložíme plátky sýra s modrou plísní a přiklopíme vždy druhou půlkou také namazanou pestem.
Vložíme do sklenice, přidáme tymián, celé nerozemleté ořechy na ozdobu, které jsme si dali stranou a zalijeme olejem tak, aby byl všechen Hermelín potopený. Sklenici zavřeme a necháme tři dny zrát při pokojové teplotě.
Uzrálý sýr (pokud Vám při konzumaci ještě zbyde :-D) můžeme pak ještě dva až tři týdny skladovat v lednici.