Medové perníčky

24.12.2013 02:01

Ingredience:
1kg hladké mouky
400g moučkového cukru
400g medu
4 vejce
2 lžičky sody
3 lžíce perníkového koření

Poleva:
200g moučkového cukru (třikrát prosátého - vyplatí se to!)
1 bílek
citronová šťáva

Prosátou hladkou mouku smícháme s cukrem, sodou a kořením. Do středu směsi uděláme důlek, do něj přidáme rozklepnutá vejce a změklý med. Vše vypracujeme v hladké nelepivé těsto a necháme zabalené ve fólii alespoň dva dny odležet.
Těsto necháme chvíli změknout a poté ho na pomoučněném válu vyválíme na cca. 4 mm silný plát. z těsta vykrajujeme různé tvary, které skládáme na vymaštěný plech. Pečeme asi 10 minut při teplotě 200°C.

Perníčky nechám většinou tak týden uležet a potom připravím bílkovou polevu a s dětmi perníčky ozdobíme.

Je dobré začít je dělat už začátkem prosince a nechat v chladu pěkně odležet a změknout, jsou pak výborné a krásně voní medem.