Masopustní koláče

22.10.2015 13:58

Ingredience:

350g hladké mouky

150g polohrubé mouky

cca 200 ml vlažného mléka

100g cukru

1 kostka droždí

1 vanilkový cukr

špetka soli

1 vejce (+ 1 na potření)

90g rozpuštěného másla

Rozinky a mandle na ozdobu

 

Ingredience náplň maková:

100g máku

100ml mléka

50g cukru

45g másla

 

Ingredience náplň tvarohová:

1 tvaroh

1 vanilkový cukr + normální cukr dle chuti

 

Ve velké míse smícháme 2 lžíce z naváženého množství hladké mouky s trochou vlažného mléka, 1 lžící cukru (taktéž z předem naváženého celkového množství) a rozdrobeným droždím. Počkáme až vzejde kvásek (budou se tvořit bublinky). Potom přidáme zbytek hladké i polohrubé mouky, cukru, špetku soli, vejce, rozpuštěného másla a zbytku mléka. Vypracujeme hladké těsto, které necháme pod utěrkou asi 30 minut kynout.

 

Mezitím si připravíme tvarohovou nápln: tvaroh smícháme s vanilkovým cukrem a dochutíme ještě cukrem krupicí - každý tak, jak sladké má rád.

Maková náplň se připraví takto: mák, mléko, cukr i máslo svaříme v hustou kaši a necháme vychladnout.

 

Já jsem použila 3 plechy, které jsem vymazala máslem (olejem). Z těsta tvarujeme kuličky (cca 45g) a pokládáme je na plech s dostatečným rozestupem. Necháme přikryté utěrkou (ještě takto na plechu) asi 3/4 hodiny kynout. Potom kuličky mírně stlačíme do vyšší placky. Pomocí dna skleničky roztlačíme placku na koláčky (dno sklenice určuje střed, kam přijde náplň, kolem by měl zůstat vyšší okraj). Koláčky potřeme rozšlehaným vejcem a plníme tvarohovou a makovou náplní. Ozdobíme mandlemi a rozinkami. Takto necháme ještě asi 10 minut kynout. Mezitím rozehřejeme troubu a pečeme do zlatova. Já peču na 180°C asi 15 minut. Po bytě se Vám brzy rozvoní nádherná vanilková vůně! Přeji dobrou chuť