Maminčiny lívanečky

13.04.2015 21:32

Ingredience:

15g droždí

30g cukru

250 - 300g polohrubé mouky

1/2l mléka

1 vejce

špetka soli, citronová kůra

olej na smažení

zavařenina, nebo povidla

tvaroh, či šlehačka

 

Droždí smícháme s trochou cukru a mouky, přidáme část vlažného mléka, dobře rozmícháme a zakryté necháme kynout.

Pak přidáme sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, zbytek cukru a střídavě zbytek mouky a mléka až vznikne hladké těsto bez žmolků.

Zakryjeme a opět necháme cca půl hodiny kynout. 

Lívenečník vymažeme olejem a smažíme v nich lívanečky z obou stran.

Mažeme je zavařeninou (povidly) a dále dozdobíme šlehačkou, nebo sladkým tvarohem (tvaroh v misce trochu zředíme mlékem a dochutíme cukrem a vanilkovým cukrem).

 

Tip: Lívanečky se dají potřít rozpuštěným máslem a posypat skořicí, nebo smažíme lívance z jedné strany s plátkem jablka posypaným skořicí.