Maminčiny lívanečky
Ingredience:
15g droždí
30g cukru
250 - 300g polohrubé mouky
1/2l mléka
1 vejce
špetka soli, citronová kůra
olej na smažení
zavařenina, nebo povidla
tvaroh, či šlehačka
Droždí smícháme s trochou cukru a mouky, přidáme část vlažného mléka, dobře rozmícháme a zakryté necháme kynout.
Pak přidáme sůl, nastrouhanou citronovou kůru, vejce, zbytek cukru a střídavě zbytek mouky a mléka až vznikne hladké těsto bez žmolků.
Zakryjeme a opět necháme cca půl hodiny kynout.
Lívenečník vymažeme olejem a smažíme v nich lívanečky z obou stran.
Mažeme je zavařeninou (povidly) a dále dozdobíme šlehačkou, nebo sladkým tvarohem (tvaroh v misce trochu zředíme mlékem a dochutíme cukrem a vanilkovým cukrem).
Tip: Lívanečky se dají potřít rozpuštěným máslem a posypat skořicí, nebo smažíme lívance z jedné strany s plátkem jablka posypaným skořicí.