Maminčina výborná vánočka

28.03.2016 18:43

Ingredience:

750g hladká + polohrubá mouka (více hl. mouky cca 2/3) - prosít

170g cukru + 1 vanilkový cukr

180g másla

5-6 žloutků

45g droždí

7g soli

300ml mléka (může být teplejší kvůli kvásku)

citronová kůra

50g rozinek

50g mandlí (ořechů)

 

 

Z droždí, části mouky, lžíce cukru a z části vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme asi půl hodinky na teplém místě vzejít (měli by se začít dělat bublinky).

Ve zbytku mléka rozmícháme žloutky a sůl, zbytek prosáté mouky, cukr, vanilkový cukr, kvásek a teplé rozpuštěné máslo. Rukama vyhněteme těsto, které necháme přikryté utěrkou asi hodinu kynout.

Po hodině kynutí do těsta vmícháme rozinky a mandle, či ořechy (část si necháme na posypání vánočky) a necháme opět přikryté v míse hodinu kynout.

Vykynuté těsto znovu na vále propracujeme, rozdělíme na vále na devět stejných částí, z nich uděláme malé bochánky. Z prvních čtyř bochánků vyválíme válečky (hady), ze kterých upleteme cop následujícím způsobem.

 

Prameny položíme směrem od nás.

Dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý.

Vezmeme dva levé prameny – překřížíme levý přes pravý.

Vezmeme dva pravé prameny – překřížíme levý přes pravý.

Vezmeme opět dva středové prameny a opakujeme vše od začátku. Konce dobře spojíme.

 

Cop přeneseme na plech vyložený pečicím papírem nebo potřený máslem. Uprostřed ho rukou mírně promáčkne, připravíme tak místo pro další cop. Zpracujeme další tři válečky a upleteme klasický cop ze tří pramenů. Položíme jej na první patro. Na vrch stejným způsobem položíme cop ze dvou pramenů. Kraje podhrneme pod základní patro.

Zakryjeme utěrkou a necháme je další hodinu kynout.

Předehřejeme si troubu. Vánočku posypeme zbylými mandlemi a necháme hodinu péct..