Lasagne s mletým masem a bešamelem

27.10.2016 10:04

Ingredience:

1 kg mletého masa 

1 cibule

160 rajčatového protlaku

1 balíček lasagní

pepř, kečup, sůl,

cca 3 lžíce hladké mouky 

3 lžíce másla do jíšky 

mléko

 muškátový oříšek

máslo na vymazání

 strouhaný sýr 

olej 

 

Špagetová omáčka: Jemně nakrájenou cibuli necháme zesklovatět na oleji. Přidáme mleté maso a ještě chvíli smažíme. Potom do směsi vyklepneme rajčatový protlak z plechovky a promícháme. Přidáme trochu kečupu pro chuť, dále dle chuti sůl a pepř.

Bešamel: Mezitím si na másle připravíme světlou jíšku: kostku másla nechte v kastrolu chvíli rozpustit, přidejte cca 3 lžíce hl. mouky a míchejte, aby se jíška nepřipálila. Nenecháme ji moc ztmavnout - zalijeme mlékem a za stálého míchání necháme mléko zhoustnout do požadované konzistence. V případě, že vám bude omáčka připadat moc hustá, vrátíme ji zpět na plotnu, přilijeme další mléko a postup opakujeme. Pokud nastane opačný problém, v jiném kastrůlku si připravíme ještě trochu jíšky a na plotně ji zapracujeme do bešamelu. Hustota by měla být asi jako když Vám houstne puding (tak aby jste ji lžící mohli rozlévat po lasagních). Bešamel osolíme, opepříme a posypeme čerstvě nastrouhaným nebo mletým muškátovým oříškem a zamícháme.

Lasagne: Připravenou zapékací nádobu vymažeme máslem, její dno vyložíme připravenými lasagnemi Prodávají se i lasagne předvařené, které můžete dávat do pečící mísy tak jak jsou v krabičce. Já je ale vždy raději namočím jeden plátek po druhém na pár vteřin ve vroucí vodě (připravte si dostatečně široký hrnek, aby se Vám tam plátky vešli) a postupně rovnám do pekáčku (použijte zapékací mísu, nebo menší pekáč 36X23 cm).

Lasagne pak zalijeme polovinou masové omáčky, lžící potom polejeme masovou směs polovinou bešamelu po celé ploše a navrch posypeme trochou strouhaného sýra. Potom poklademe další vrstvu těstovin, masové směsi, bešamelu a sýra. Poslední vrstvu by měly tvořit lasagne bohatě posypané strouhaným sýrem. Pečící nádobu poté vložíme do mírně předehřáté trouby a pečeme zhruba 30 - 40 minut (já se vždy řídím tím, že vytahuji z trouby, když je sýt hezky rozteklý a mírně narůžovělý).

Po vyjmutí z trouby necháme lasagne s mletým masem a bešamelem chvilku odstát a nakrájené na kostky podáváme.