Krémová dýňová polévka

19.01.2014 11:47

Ingredience:

750 ml voda

500g dýně Hokkaido

olej

1- 2 kusy větší cibule

podle chuti mletý bílý pepř, sůl, curry, zázvor

lisovaný česnek

smetana ke šlehání

 

Dýni Hokkaido přepůlíme a vydlabeme z ní dužinu s peckami (někdo pecky od dužiny omeje a v troubě potom zapraží u nás se to neosvědčilo, nikdo to moc nejedl, proto je vyhazuji). Dýni krájíme na hrubo nakrájíme na kostky, klidně i se slupkou (ve vodě brzy změkne a přidá polévce hezkou barvu).

Na troše oleje necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Přisypeme nakrájenou dýni. Chvíli lehce restujeme, mícháme. Podlijeme horkou vodou, osolíme dle chuti. Dusíme doměkka, což trvá asi 10 - 15 minut. Přidáme špetku curry a zázvoru. Dále lisovaný česnek (dle chuti, já dávám do většího hrnce tak tři stroužky) a pepř.

Stáhneme z vařice a rozmixujeme. Pro zjemnění přdáme Smetanu na vaření a dle chuti ještě dosolíme.