Koprová omáčka

02.09.2015 19:29

Ingredience:

svazek jemně nasekaného kopru

1 kelímek smetana na vaření

2 žloutky

hladká mouka

olej

ocet

sůl

cukr

 

Z oleje a pár lžic mouky připravíme jíšku, zředíme vodou (ještě lépe vývarem, pokud máte), osolíme a povaříme za občasného míchání (aby se nám jíška nepřichytila ke dnu) cca 20 minut. 

Jemně usekaný kopr (nesekám stonky, jen stáhnu z větviček jemný kopr) polijeme trochou octa s vodou a necháme přejít varem. 

Vmícháme do hrnce, kde vaříme jíšku s vodou - vývarem. 

Nakonec přidáme 2 žloutky rozmíchané předem ve smetaně a za stálého míchání prohřejeme. Nevaříme dlouho, aby se žloutky nesrazily.

Dochutíme trochou cukru - musí vzniknout taková ta akorát sladkokyselá chuť z octa, soli a cukru.