Jednoduchý medovník se zakysanou smetanou

22.05.2018 00:00

Ingredience:

Na těsto:

1/2 hrnku medu

1/2 kostky másla

1/4 hrnku cukru krupice

3 vejce

3.5 hrnku hladké mouky

1 lžička jedlé sody

1 špetka soli

 

Na krém:

5 kelímků zakysané smetany 20% (190g)

1/2 hrnku cukru moučka

 

Med, máslo, sůl a cukr přiveďte k varu a za stálého míchání chvilku povařte, aby se cukr rozpustil a směs lehce zezlátla. Vmíchejte jedlou sodu, stáhněte z ohně a nechte dvě až tři minuty vychladnout.
 

V jiné misce prošlehejte vajíčka a pomalu je zašlehejte do máslové směsi. Potom vmíchejte mouku. Vše rukama zpracujte na hladké těsto, zabalte do fólie a nechte 30 minut v chladu odležet.


 Mezitím podle chuti oslaďte smetanu (přidala jsem i trochu vanilkového cukru) a nechte ji v lednici čekat na svou chvíli.
 

Těsto rozdělte na 6 dílů, každý vyválejte (není ani třeba podsypávat) do tenka, přemístěte na pečicí papír a ještě trochu rozválejte, aby byl plát větší než dortová forma nebo talíř (přibližně 24 cm). Několikrát propíchejte vidličkou, aby se při pečení pláty nevyboulily, a postupně při 200 °C upečte dozlatova – trvá to jen asi pět minut. Ihned po upečení pak podle talíře či formy nožíkem vyřízněte z každého korpusu kolo. Odřezky těsta schovejte.
 

Po vychladnutí položte první korpus na rovný talíř, potřete několika lžícemi krému, přiklopte dalším korpusem a tak pokračujte se všemi pláty. Nakonec jen lehce potřete i boky dortu a uhlaďte je stěrkou tak, aby se rýsovaly jednotlivé vrstvy.
 

Teď přichází řada na odřezky: běžně se jen nadrtí a medovník se jimi obsype. Já jsem je však rozmixovala, několik lžic dala stranou a posypala jimi střed dortu a zbytek nadrcené směsi jsem pak přímo v mixéru spojila se zbytkem krému, až šly z hmoty tvarovat kuličky (pravda, některé odřezky mi začala pomalu ujídat rodina, ale nebojte, je jich dost J). Kuličky jsem zčásti obalila v nadrcené směsi, zčásti nechala holé a dort jimi ozdobila. Jde některé smíchat i s kakaem, či čokoládou a udělat tak barevné varianty.
 

Potom už stačí jen nechat dort den odležet, aby hezky změkl a chutě se propojily.