Jednoduchá svíčková omáčka

03.01.2014 22:14

Ingredience:

vepřová plec

kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel) - lze koupit i zmraženou Směs pod svíčkovou (na kostky nakrájená zelenina)

cibule

hladká mouka

vývar

divoké koření (bobkový list, pepř, nové koření)

ocet (citronová šťáva)

sůl, cukr

kelímek smetany na vaření

 

Vepřovou plec nasolíme, opepříme. Dáme do pekáčku (nebo zapékací mísy), podlijeme trochou oleje a vody a přidáme divoké koření (bobkový list, nové koření). Já přidávám i trochu na kostky nakrájené mrkve a petržele pro chuť. Pečeme v troubě dokud maso krásně nezezlátne (potom maso otočíme a dopečeme i z druhé strany).

Mezitím, co se maso peče, osmahneme v hrnci cibuli na oleji, přidáme kořenovou zeleninu nakrájenou na kostky a když cibule hezky zesklovatí zaprášíme pár lžícema hladké mouky. Mícháme, aby se mouka nepřipálila. Když začne jíška hezky vonět, zalijeme vodou, nebo vývarem. Pokud nemáme vývar, můžeme přidat kostku - dvě Masoxu. Zamícháme pořádně ode dna, mouka začne s postupujícím varem houstnout, takže sem tam opět zamícháme, aby se nám nepřipálila. Přidáme dva bobkové listy, čtyři kuličky nového koření a pepř (buď celý, nebo drcený). Vaříme alespoň 20 minut, aby se mouka řádně rozvařila.

Potom vyndáme bobkové listy a kuličky koření a omáčku rozmixujeme tyčovým mixérem. Dochutíme trochou cukru, trochou soli a pár kapkami octa - je důležité chutě správně vyvážit, aby omáčka nebyla ani moc slaná, ani moc sladká a hlavně octem moc překyselená (s octem opatrně, stačí opravdu málo). Je to podobné, jako když mícháte sladkokyselou zálivku do salátu.

Nakonec zalijete kelímkem smetany na vaření a ještě minutku mícháte na vařiči.

Aby omáčka neměla jen zeleninovou, ale i masovou chuť jako v přípravě klasické svíčkové, kdy maso pečeme dohromady s osmahnutou zeleninou, vmícháme do omáčky i zeleninu, kterou jsem přidala k masu (také rozmixuji) plus vypeklou šťávu zpod masa.

Je výborná, sklízím s ní úspěch a ani znalci nepoznali rozdíl od klasické přípravy svíčkové. A nejlepší je uleželá druhý den..