Dortové polevy

17.11.2017 13:42

Bílková poleva

1 bílek, asi 100g moučkového cukru, lžíce citronové šťávy

Bílek dáme do misky, přidáme prosátý cukr a citronovou šťávu a třeme až je poleva lesklá a houstne. Je-li stále řídká, přidáme trochu cukru. V opačném případě citronovou šťávu.

 

Citronová poleva

100g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 2 lžíce citronové šťávy

Prosátý cukr dáme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme citronovou šťávu a třeme až je poleva lesklá a houstne. Je-li stále řídká, přidáme trochu cukru.

 

Rumová poleva

100g moučkového cukru, 1 lžíce horké vody, 2 lžíce rumu

Prosátý cukr dáme do misky, polijeme horkou vodou, přidáme rum a třeme až je poleva lesklá a houstne. Je-li stále řídká, přidáme trochu cukru.

 

Žloutková poleva

2 žloutky, asi 100g moučkového cukru

Žloutky dáme do misky, přidáme prosátý cukr a třeme až je poleva lesklá a houstne. Pro zvýraznění chuti můžeme přidat lžíci citronové šťávy, musíme však přidat více cukru.

 

Čokoládová poleva

100g čokolády na vaření, 80g ztuženého tuku (másla), lžíce vody

Čokoládu rozlámeme, přidáme tuk a vodu a rozehřejeme ve vodní lázni.

 

Čokoládová poleva II.

80g ztuženého tuku (másla), 80g moučkového cukru, 20g kakaa, 1 lžíce škrobové moučky (Solamyl), 1 lžíce vody

Ve vodní lázni rozpustíme tuk a necháme jej rozpustit. Přidáme cukr, kakao a Solamyl rozmíchané ve vodě. Mícháme, až je poleva hladká, spojená a houstne.