Domácí máslo

28.10.2015 15:06

Ingredience:

2 kelímky smetany na šlehání (minimálně 31%)

2 lžíce kysané smetany

sůl, bylinky - dle chuti

 

Kelímky šlehačky slijeme do mixovací nádoby (pokud jste je předtím měli v lednici, nechte je ještě chvíli na vzduchu zahřát, rychleji pak houstne), přidáme 2 lžíce kysané smetany a tyčovým mixérem šleháme a šleháme. Smetana nejprve zhoustne, potom se zdrcne - uvidíme, jak se od smetany oddělují syrovátka. V této fázy slijeme obsah nádoby do jemného síta, pod který dáme nějakou nádobu, kam nám odkapou syrovátka. Čistou rukou ještě pořádně hmotu prohněteme, aby se tekutiny uvolnilo co nejvíce.

Potom samotnou hmotu dáme v sítku pod tekoucí studenou vodu a řádně propláchneme, aby nám máslo nezhořklo. Znovu vyždímáme a zbylou hmotu zbavenou všech syrovátek i vody z kohoutku namáčkáme do nějaké misky, či krabičky.

Necháme v lednici ztuhnout. Syrovátka můžete přelít do hrnku - jsou dobré (a zdravé) vypít jen tak.

 

Pokud chcete, můžete si máslo ještě před ztuhnutím ochutit trochou soli či bylinek.