Domácí buchty
Ingredience:
1 hrnek mléka
4 vrchovaté lžíce pískového cukru
1 kostka kvasnic (42g)
1 vejce + 1 žloutek
2 hrnky hladké mouky
1 a půl hrnku polohrubé mouky
půl hrnku oleje
hodně vrchovatá lžíce másla nebo Hery, či sádla (rozpustit)
citronová kůra
trochu rumu
vanilkový cukr
sůl
Náplň:
1- 2 tvarohy
trochu mléka
1 balíček vanilkového cukru
cukr dle chuti
vyloupané švestky
Z trochy teplého mléka, kvasnic, pár lžic cukru a mouky necháme vzejít kvásek.
Přidáme ostatní suroviny a vymícháme hladké těsto, které necháme vykynout. Z vykynutého těsta lžící ukrajujeme kousky, klademe na pomoučený vál, každý kousek roztáhneme a naplníme. Plech potřeme rozpuštěným tukem, klademe buchty jednu vedle druhé, spojem dolů, každou důkladně pomastíme, aby se neslepily. Necháme ještě na plechu kynout, zatím si předehřejeme troubu. Před vložením do dobře předehřáté trouby je potřeme rozpuštěným tukem i na povrchu. Pečeme na 180°C dozlatova asi 30 minut. Po upečení je potřeme opět tukem a přikryjeme utěrkou.
Před podáváním pocukrujeme moučkovým cukrem.