Čočková polévka s klobásou

23.12.2013 22:30

 

Ingrdience:
200g čočky
1 cibule
200g brambor
100g mrkve
50 g celeru
200g klobásy
1 lžíce hladké mouky
kostka zeleninového bujónu
2 - 3 stroužky česneku
sůl, pepř, petrželka

Čočku přebereme, propláchneme studenou vodou. Zalijeme vodou a necháme asi 1/2 hodiny (nebo i déle) nabobtnat. Pak ji dostatečně zalijeme vodou (alespoň 2X tak více, než je čočky, chce to velký hrnec) a uvaříme zhruba 20 minut do měkka. 
Na oleji zpěníme na kostičky nakrájenou cibuli a očištěnou a na kousky nakrájenou zeleninu. Posypeme moukou a lehce osmahneme. zalijeme 1/2 l studené vody, rozmícháme a uvedeme do varu. Přidáme čočku i s vodou, ve které se vařila. Dále vsypeme na kolečka nakrájenou klobásu, na kostky nakrájené brambory, kostku bujónu a zvolna za občasného míchání, aby se jíška nepřipálila vaříme asi 10 minut, aby byly i brambory měkké. Ke konci přidejte vylisovaný česnek pro chuť a dle svého uvážení osolte a opepřete. Pro hezký vzhled přidejte na talíři například petrželku. 
Polévka je opravdu výborná, doporučuji k večeři s kouskem čerstvého chleba s máslem.