Velikonoční mazanec
Ingredience:
42g (1 balení) droždí
150g krupicového cukru
370 ml mléka
750g polohrubé mouky (hladká mouka na poprášení těsta)
1 vanilkový cukr
Špetka soli
3 žloutky (1 vejce na pomazání plechu)
150g rozpuštěného másla
3 lžíce rozinek namočených v troše rumu
Sáček loupaných krájených mandlí
Z droždí, lžíce cukru a z části vlažného mléka připravíme kvásek, který necháme asi půl hodinky na teplém místě vzejít (měli by se začít dělat bublinky).
Do velké mísy přidáme mouku, cukr, vanilkový cukr, sůl, kvásek, žloutky, vychladlé rozpuštěné máslo a zbytek mléka. Rukama vyhněteme těsto. Posypeme ho v míse trochou hladké mouky a necháme přikryté utěrkou hodinu kynout.
Po hodině kynutí do těsta vmícháme rozinky a mandle (část si necháme na posypání mazanců) a necháme opět přikryté v míse hodinu kynout.
Vykynuté těsto znovu na vále propracujeme, vytvarujeme z něj dva bochánky a položíme na vymaštěný plech. Zakryjeme utěrkou a necháme je další půl hodinu kynout.
Předehřejeme si troubu. Mazance potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme zbylými mandlemi a necháme hodinu péct. Prvních deset minut při vyšší teplotě, potom můžeme trochu snížit. Pokud by se těsto připalovalo, přikryjeme ho alobalem.
Ihned po upečení potřeme mazance trochou rozpuštěného másla.
Je výborný a rozhodně ne vysušený jako z obchodu, vřele doporučuji!