Tiramisu s mascarpone

10.11.2024 13:00

Ingredience:

espresso (silné) + Amaretto

2 ks žloutku

50g cukr krupice

500g Mascarpone

250ml smetana ke šlehání (32%)

2 balení velké cukrářské piškoty

kakaový prášek

 

Postup:

Připravte si espreso nebo silnou kávu. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s Amarettem a nalijte do větší misky.

Žloutky s cukrem smíchejte a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají.

Rozmíchejte Mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily.

Ušlehejte šlehačku a jemně ji přimíchejte k Mascarpone se žloutkovým krémem.

Nachystejte si formu a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s Amarettem a skládejte je vedle sebe.

Poté překryjte vrstvou krému. Vyskládejte na něj druhou várku namočených piškotů a opět překryjte krémem. Mě v kulaté formě krém vystačil na tři vrstvy piškotů. Poslední vrstvu zakončíme krémem.

Dejte do lednice alespoň na tři hodiny vychladit. Před podáváním poprašte přes sítko tiramisu kakaem.