Tiramisu s mascarpone
Ingredience:
espresso (silné) + Amaretto
2 ks žloutku
50g cukr krupice
500g Mascarpone
250ml smetana ke šlehání (32%)
2 balení velké cukrářské piškoty
kakaový prášek
Postup:
Připravte si espreso nebo silnou kávu. Postačí i rozpustná. Smíchejte ji s Amarettem a nalijte do větší misky.
Žloutky s cukrem smíchejte a šlehejte ve vodní lázni. Když směs zesvětlá a zhoustne, máte hotovo. Sundejte misku z vodní lázně, a pokud není skleněná, zchlaďte ji, ať se žloutky nepřehřívají.
Rozmíchejte Mascarpone a pomalu do něj přidávejte žloutkový krém. Pečlivě vyšlehejte, aby se obě hmoty spojily.
Ušlehejte šlehačku a jemně ji přimíchejte k Mascarpone se žloutkovým krémem.
Nachystejte si formu a můžete se pustit do skládání piškotů. Cukrářské piškoty namáčejte do kávy s Amarettem a skládejte je vedle sebe.
Poté překryjte vrstvou krému. Vyskládejte na něj druhou várku namočených piškotů a opět překryjte krémem. Mě v kulaté formě krém vystačil na tři vrstvy piškotů. Poslední vrstvu zakončíme krémem.
Dejte do lednice alespoň na tři hodiny vychladit. Před podáváním poprašte přes sítko tiramisu kakaem.