Nutelová hvězda

11.10.2014 15:15

Ingredience:

500g hladké mouky

1 balíček sušeného droždí (půl kostky rozdrobeného normálního droždí)

60g cukru

2 vejce

180ml mléka (mírně ohřáté)

30g másla (rozpuštěné v mikrovlnné troubě, nebo na vařiči)

Nutella

 

Mouku smícháme v míse s cukrem a sušeným droždím, uprostřed vytvoříme důlek a vyklepneme do něj obě vejce - vidlčkou trochu rozšleháme. přidáme trochu ohřáté mléko a rozpuštěné máslo ještě za tepla. Pokud dáváme klasické droždí, nemícháme ho do mouky, ale rozdrobíme do důlku, necháme chvíli působit, až se nám začnou tvořit bublinky. Potom těsto zpracujeme a necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na čtyři díly a z každého vyválíme na pomoučněném vále placky o průměru asi 25 cm. První placku položíme na pekáč vyložený pečícím papírem a pomažeme nutelou - necháváme prázdné jen kraje (asi 1cm od kraje). Poté přiložíme další placku a opět mažeme Nuttelou. Takto pomažeme tři placky, tu poslední přiložíme na ostatní už nenamazanou.

Krájíme směrem od prostředka ke krajům, s tím, že uprostřed necháme nějaké místo volné (můžete si doprostřed placky opatrně otisknout kolečko od malé skleničky a krájet až od kolečka, střed nechat volný). Krájíme nejprve na čtvrtiny, pak osminy a nakonec šestnáctiny.

Potom vezmeme vždy dva dílky a směrem od sebe je dvakrát otočíme. Postupujeme takto po dvou dále, až se nám vytvoří krásný obrazec hvězdy.

Nyní necháme ještě asi půl hodiny kynout.

Nakonec pomažeme celou hvězdu mlékem a doprostřed můžete nasypat ozdobu z cukrového zdobení.

Pečeme asi půl hodiny při teplotě 180 °C.